Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας τόνισε ότι στην παρούσα δυσμενή οικονομική περίοδο, η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους βιώνει εντονότερα τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μιας και ανήκει στους Έλληνες που διαβεβαιωμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και για αυτό τον λόγο απαιτείται η λήψη ειδικών μέτρων για την αναπλήρωση των μειώσεων των εισοδημάτων τους.
Πολύ σοβαρό ζήτημα για την Συνομοσπονδία αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εκτίμηση του κόστους διαβίωσης και του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που επιφέρει η αναπηρία. Ο προσδιορισμός εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση επιδομάτων, υγειονομικών παροχών κ.λπ. από τη στιγμή που δεν λαμβάνει υπόψη του στις περιπτώσεις των ατόμων με αναπηρία το πρόσθετο κόστος κάλυψης των αναγκών αναπηρίας, διαιωνίζει το καθεστώς διακριτικής μεταχείρισης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δήλωσε στον υπουργό ότι είναι πλήρως αντίθετη με την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, εάν πρώτα δεν γίνει μελέτη για το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναφέρθηκε ακόμη στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημόσιες προνοιακές δομές, οι οποίες οδηγούνται σταδιακά στην κατάρρευση λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Έτσι, τα κατεπείγοντα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή του «Μνημονίου» (πάγωμα των προσλήψεων και η τήρηση της αναλογίας 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις) έχουν πια οδηγήσει στην απογύμνωση όλων των προνοιακών δομών. «Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δεν είναι η μόνη δομή που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, η πλειονότητα των δομών βρίσκεται σε κάκιστο επίπεδο. Πιο ειλικρινές είναι να πούμε ότι δεν μπορούμε να τις συντηρούμε και τις κλείσουμε».
Η Συνομοσπονδία ζήτησε ακόμη την θέσπιση πρόβλεψης ειδικού πόρου με ανταποδοτικό χαρακτήρα για τη δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων υποστήριξης, κοινωνικής ένταξης και φροντίδας των ατόμων με αναπηρία, που θα προέρχεται από τα τυχερά παίγνια, με διάταξη που θα ενταχθεί στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα τυχερά παίγνια.
Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών αναφέρει με ανησυχητική συχνότητα τον κίνδυνο να μειωθούν τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία λόγω του «4ου Μνημονίου» και η Συνομοσπονδία ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία περικοπή στα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, όπως δεν έχει υπάρξει και μέχρι σήμερα.
Επίσης διαβεβαίωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου θα υπάρξει ρύθμιση για ειδικό πόρο από τα κρατικά έσοδα από τα τυχερά και τεχνικά παίγνια, με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται οι πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία στο σχέδιο νόμου.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί μελέτη για το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας των ατόμων με αναπηρία, με ευθύνη του Υπουργείου.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ότι αφορά τη νομική ασάφεια που παρατηρήθηκε σχετικά με τη συνταξιοδότηση πλήρους γήρατος στη 15ετία για τους ασφαλισμένους ορισμένων κατηγοριών αναπηρίας, οι οποίοι εισήχθησαν στην ασφάλιση μετά το 1993, δεσμεύτηκε για την επίλυσή της μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης.
Τέλος, συμφώνησε στην πρόταση της Ε.Σ.ΑμεΑ. για σύσταση μόνιμης Επιτροπής υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας και γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας), για τρέχοντα θέματα, τα οποία επιδέχονται άμεσης επίλυσης, όπως και για την μελέτη της νέας επιδοματικής πολιτικής 2012 – 2015. Μάλιστα, η πρώτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της στον κ. Παπακωνσταντίνου για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του αναπηρικού κινήματος για την συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας, όπως προβλέπεται στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα φορολογικά θέματα.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε : «Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους απαιτούν και διεκδικούν την λήψη δημόσιων μέτρων πολιτικής προστασίας αυτού του χώρου από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει κόκκινες γραμμές και μια από αυτές πρέπει να αφορά στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα».