Η ΔΙΑΙΤΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ
Στο τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) η ανεπάρκεια των νεφρών είναι πολύ σοβαρή και η συντηρητική αντιμετώπισή της με φάρμακα και δίαιτα δεν αρκούν πλέον. Χρειάζεται υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με μηχανικά μέσα, εφόσον δεν γίνει ή μέχρι να γίνει μεταμόσχευση. Υπάρχουν δύο δυνατότητες : η αιμοκάθαρση και η περιτοναϊκή κάθαρση. Οι δύο αυτές μέθοδοι δεν πρέπει να θεωρείται ότι ανταγωνίζονται η μία την άλλη αλλά ότι αλληλοσυμπληρώνονται.
Η περιτοναϊκή κάθαρση αποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλούς ασθενείς. Για κάποιους θα είναι οριστική θεραπεία, ενώ για άλλους παροδική, διότι θα ακολουθηθεί από μεταμόσχευση ή αιμοκάθαρση. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος της μεθόδου ως προς την κατανόηση των φαινομένων μεταφοράς ουσιών μέσω της περιτοναϊκής μεμβράνης, ως προς τα χρησιμοποιούμενα υλικά και ως προς τα διαθέσιμα διαλύματα. Εν τούτοις, μικρά ποσοστά ασθενών εντάσσονται σε πρόγραμμα περιτοναϊκής κάθαρσης : 17% γενικά στον κόσμο, κάτω του 10% στη Γαλλία, ομοίως και στην Ελλάδα.
Πάντως τα δύο πρώτα χρόνια η επιβίωση των ασθενών είναι καλύτερη υπό περιτοναϊκή κάθαρση συγκριτικά με την αιμοκάθαρση. Παράγοντες που έχουν συντελέσει στην επιτυχία αυτή είναι η διατήρηση της διούρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάπτυξη της αυτοματοποιημένης περιτοναϊκής κάθαρσης που έχει συμβάλει στη μείωση των περιτονιτίδων, η θέσπιση κριτηρίων επάρκειας της πραγματοποιούμενης κάθαρσης και η στενή παρακολούθηση της θρέψης των ασθενών.
Η κακή θρέψη είναι συχνή επιπλοκή στους ασθενείς