Την Πέμπτη 30 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Δωρεά Οργάνων. Αλυσίδα Ζωής», η οποία αποτέλεσε και την κορύφωση του ενημερωτικού προγράμματος Organmeetings για την πρώτη χρονιά υλοποίησής του.

Από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία κάθε άλλο παρά ξένη είναι σε ιστορίες και αφηγήσεις που γεννούν έντονα ανθρώπινα συναισθήματα, καθημερινοί ήρωες, οι οποίοι μέσω της δωρεάς οργάνων προσέφεραν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αλλά και επαγγελματίες υγείας, που υπηρετούν αγόγγυστα τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, μίλησαν για την αλυσίδα ζωής που τους ενώνει.

Κοινός τους παρονομαστής ήταν η πίστη στην υπέρτατη αξία της δωρεάς, αλλά και η σημασία της εμπιστοσύνης και της σωστής ενημέρωσης για τις οικογένειες των δοτών και τους λήπτες, τις δύσκολες ώρες της αναμονής και των αποφάσεων στο νοσοκομείο. Σε αυτή τη μοναδική εκδήλωση για τη δημόσια υγεία της χώρας συναντήθηκαν πρωταγωνιστές της ζωής: οικογένειες δοτών οργάνων, λήπτες που έλαβαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, γιατροί και συντονιστές μεταμοσχεύσεων που συνδέουν τους κρίκους αυτής της μεγάλης αλυσίδας. Δίπλα τους ήταν θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας και του Ιδρύματος Ωνάση. Όλοι μαζί μοιράστηκαν ιστορίες και συναισθήματα, μίλησαν για τις αξίες και τις καλές πρακτικές και μετέφεραν το μήνυμα ότι η δωρεά οργάνων –ως υπέρτατο δώρο ζωής– μας αφορά όλους.

Η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έγινε ένας τόπος συνάντησης προσωπικών αφηγήσεων ανθρώπων με κοινό σημείο αναφοράς τους την υπέρβαση.

Απώτερος στόχος των Organmeetings είναι να επιστρέψουν οι συμμετέχοντες το βράδυ στην οικογένειά τους και να ανοίξουν τη συζήτηση για τη δωρεά οργάνων μέσα στο σπίτι και έτσι να φύγουν οι αμφιβολίες και οι προκαταλήψεις. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση τιμήθηκαν από την Πολιτεία τρεις οικογένειες δοτών του περασμένου έτους – και, μέσω αυτών, εκφράστηκε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους 1.522 δωρητές οργάνων που περιλαμβάνει ο κατάλογος του ΕΟΜ και στις οικογένειές τους, αρκετές από τις οποίες παρακολούθησαν ζωντανά την εκδήλωση. Τους παραδόθηκε ένα μενταγιόν με δύο κρίκους, στον έναν από τους οποίους ήταν χαραγμένο το μικρό όνομα του δότη, ενώ ο δεύτερος κρίκος συμβόλιζε τον ανώνυμο λήπτη. Το ίδιο μενταγιόν δίνεται και στις 87 οικογένειες που συναίνεσαν στη δωρεά οργάνων του αγαπημένου τους προσώπου το 2023.