ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

COVID-19 – ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Νέος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ

 

Kατηγορίες
Τα Νέα της Ε.Σ.Α.μ.ε.Α

Ψυχολογική Στήριξης Νεφροπαθών
Τρίτη & Τετάρτη 19:00 – 20:00
κα. Στέλλα Μπάφα
6979054455
Με την ευγενική υποστήριξη της GENESIS PHARMA

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
EUROBANK: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 0026.0279.69.0200837398
ΙΒΑΝ:  GR110
2602790000690200837398
——————————————————–
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 51 4110 5438 151
ΙΒΑΝ: GR75 0172 1410 0051 4110 5438 151

Προς
Υπουργό Υγείας
κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών (Π.Σ.Ν) έχει θέσει με το υπ’ αριθ. 24 / 20.06.2022 έγγραφο του προς εσάς, το αίτημα αναπροσαρμογής της αποζημίωσης που λαμβάνουν για την μεταφορά τους από και προς τη μονάδα αιμοκάθαρσης οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, ανάλογης με την αναπροσαρμογή του κομίστρου των ταξί, η οποία ισχύει από τον Ιούνιο του 2022 με απόφαση των αρμοδίων επί του θέματος υπουργείων.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών επαναφέρει το αίτημα της αναπροσαρμογής της αποζημίωσης των εξόδων μετακίνησης των νεφροπαθών τελικού σταδίου, ενώ σχετικό αίτημα προς εσάς, έχουν καταθέσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν).
Κύριε Υπουργέ,
Η ικανοποίηση του αιτήματός μας καθίσταται αναγκαία δεδομένου ότι,
> Το κόστος αποζημίωσης των εξόδων μετακίνησης των νεφροπαθών τελικού σταδίου έχει καθοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ το έτος 2012 και από τότε έως και σήμερα δεν έχει αναπροσαρμοστεί.
> Το κόστος ζωής των νεφροπαθών που η πλειονότητά τους, σύμφωνα με διεθνή και ευρωπαϊκά στοιχεία, ανήκει στις χαμηλά εισοδηματικά τάξεις του πληθυσμού, επιβαρύνεται ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους. Η οικονομική ζωή των νεφροπαθών γίνεται δυσβάστακτη εάν λάβουμε υπόψη και την ακρίβεια που μαστίζει τους τελευταίους μήνες και τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους.
> Η πλειονότητα των νεφροπαθών τελικού σταδίου μετακινείται από και προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης με ΤΑΧΙ, των οποίων το κόμιστρο ,όπως γνωρίζετε, έχει λάβει αυξήσεις. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυξήσεις εκτός του κομίστρου των ΤΑΧΙ έχουν λάβει επανειλημμένως και οι τιμές των καυσίμων όπως τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς (π.χ πλοία , αεροπλάνα) μέσω των οποίων μεταφέρονται νεφροπαθείς για τη θεραπεία τους που διαμένουν σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Κύριε Υπουργέ,
Αναμένουμε από εσάς να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καθοριστεί αύξηση εξόδων μετακίνησης ανάλογη με εκείνη του κομίστρου των ΤΑΧΙ.
Για το εν λόγω θέμα ζητούμε άμεσα συνάντηση με εσάς την οποία άλλωστε έχουμε ζητήσει επανειλημμένως χωρίς ουδεμία ανταπόκριση έως και σήμερα.
Αντιλαμβανόμαστε το φόρτο εργασίας που έχετε στις ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις που περνά η χώρα, όμως, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι δεν μπορείτε να διαθέσετε έστω και λίγα λεπτά συνάντησης, με μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου.
Σε αναμονή της άμεσης θετικής ανταπόκρισής σας.
Μετά τιμής,
Ο Πρόεδρος                Η Γεν. Γραμματέας
Γρ. Λεοντόπουλος     Γ. Μπαζιώτη

 

Δωρεά Ιστών, Οργάνων
Λύρος Ξενοφών

Δικαιώματα Νεφροπαθών
Μονάδες Νεφρού
Πίνακας Τροφίμων