ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

COVID-19 – ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Νέος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ

 

Kατηγορίες
Τα Νέα της Ε.Σ.Α.μ.ε.Α

Ψυχολογική Στήριξης Νεφροπαθών
Τρίτη & Τετάρτη 19:00 – 20:00
κα. Στέλλα Μπάφα
6979054455
Με την ευγενική υποστήριξη της GENESIS PHARMA

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
EUROBANK: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 0026.0279.69.0200837398
ΙΒΑΝ:  GR110
2602790000690200837398
——————————————————–
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 51 4110 5438 151
ΙΒΑΝ: GR75 0172 1410 0051 4110 5438 151

 

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Χιλιάδες δικαιούχοι με αναπηρία κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επιδόματος στέγασης, εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ κλπ.

 

Με επιστολή της στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να πραγματοποιηθούν αλλαγές στα κριτήρια των κοινωνικών επιδομάτων που σχετίζονται με τις τιμές των ακινήτων.

Χιλιάδες σημερινοί δικαιούχοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης, των εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ, του δικαιώματος ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ κ.α. κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματά τους αυτά.

Ως γνωστό, για τη χορήγηση των επιδομάτων αυτών προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε ενδιαφερομένου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ποσών κλιμακούμενα ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή του. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές (τιμές ζώνης) θα οδηγήσουν πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα να χάσουν φοροαπαλλαγές, δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το δικαίωμα ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ.

Κινδυνεύουν, δηλαδή, να χάσουν τα επιδόματα, καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για την χορήγηση τους είναι το ύψος της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Εάν η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της τιμής, υπερβαίνει το ισχύον κατά περίπτωση όριο μέχρι το οποίο τούς αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, θα χάσουν τα δικαιώματα αυτά, ακόμη κι αν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Ενημερωθήκαμε από τον τύπο, ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην αύξηση έως 38% του ορίου της περιουσίας για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, διευρύνοντας έτσι το αριθμό των νοικοκυριών που θα ενισχυθούν για να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ως εκ τούτου και στο πλαίσιο των αλλαγών τις οποίες εξετάζει η κυβέρνηση στα κριτήρια των κοινωνικών επιδομάτων που σχετίζονται με τις τιμές των ακινήτων,   μπροστά στην απειλή της απώλειας των επιδομάτων για ευάλωτα και αδύναμα νοικοκυριά, η ΕΣΑμεΑ ζητά να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, έτσι ώστε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, να μην οδηγήσει σε περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

Δωρεά Ιστών, Οργάνων
Λύρος Ξενοφών

Δικαιώματα Νεφροπαθών
Μονάδες Νεφρού
Πίνακας Τροφίμων