ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

COVID-19 – ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Νέος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ

 

Kατηγορίες
Τα Νέα της Ε.Σ.Α.μ.ε.Α

Ψυχολογική Στήριξης Νεφροπαθών
Τρίτη & Τετάρτη 19:00 – 20:00
κα. Στέλλα Μπάφα
6979054455
Με την ευγενική υποστήριξη της GENESIS PHARMA

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
EUROBANK: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 0026.0279.69.0200837398
ΙΒΑΝ:  GR110
2602790000690200837398
——————————————————–
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 51 4110 5438 151
ΙΒΑΝ: GR75 0172 1410 0051 4110 5438 151

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Δημοσιεύθηκε στις 13.04.2020 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (ΦΕΚ 84), η οποία περιέχει μεταξύ άλλων, σημαντικές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Αποτελούν αποτέλεσμα των συνεχών και στοχευμένων πιέσεων της ΕΣΑμεΑ αλλά και των φορέων μελών της. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την πλήρη προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

  • Πολύ σημαντικό είναι το άρθρο 73, το οποίο αναφέρει ότι κατά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου οφείλουν να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Τονίζει μάλιστα ότι η παρούσα διάταξη υπερισχύει κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, διάταξης. Η ΕΣΑμεΑ προτείνει να έχετε μαζί σας το ΦΕΚ με το απόσπασμα αυτό και να το παρουσιάζετε στις αρμόδιες αρχές εάν χρειάζεστε κάποια βοήθεια. Πρόκειται για μια δίκαιη και οριζόντια διάταξη.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 8, το οποίο αναφέρεται στην άδεια ειδικού σκοπού, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, αυτός μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, αν ο γονέας που δεν εργάζεται είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 9 το οποίο αναφέρεται στην παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, καθορίζεται ότι παρατείνεται έως την 31η Μαΐου 2020 η ισχύς των αποφάσεων χορήγησης δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 10, οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης αναβάλλονται μέχρι την 31η Μαΐου 2020, ενώ η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και όλων εν γένει των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.ΠΑ., παρατείνεται, εφόσον έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης, λόγω λήξης της ισχύος των σχετικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται στους δικαιούχους, η αίτηση παράτασης των οποίων: α) έχει προσδιοριστεί προς εξέταση σε συνεδρίαση των ανωτέρω υγειονομικών επιτροπών, εφόσον η συνεδρίαση αυτή έχει αναβληθεί, β) έχει υποβληθεί, αλλά δεν έχει εισέτι προσδιοριστεί η ημερομηνία συνεδρίασης των υγειονομικών επιτροπών. Η καταβολή των παροχών παρατείνεται και σε περίπτωση υποβολής της σχετικής αίτησης παράτασης μετά από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Η παράταση καταβολής που προβλέπεται ανωτέρω ισχύει έως την έκδοση απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτήσεων παράτασης των ενδιαφερομένων, μετά από εξέταση τους από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020. Επίσης με το ίδιο άρθρο παρατείνεται ισόχρονα η ασφαλιστική ικανότητα των προσώπων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.

Δωρεά Ιστών, Οργάνων
Λύρος Ξενοφών

Δικαιώματα Νεφροπαθών
Μονάδες Νεφρού
Πίνακας Τροφίμων