ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

COVID-19 – ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Νέος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ

 

Δακτύλιος 2021

Kατηγορίες
Τα Νέα της Ε.Σ.Α.μ.ε.Α

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
EUROBANK: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 0026.0279.69.0200837398
ΙΒΑΝ:  GR110
2602790000690200837398
——————————————————–
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 51 4110 5438 151
ΙΒΑΝ: GR75 0172 1410 0051 4110 5438 151

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επείγουσα επιστολή απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, με τις προτάσεις της για τη διασφάλιση της προστασίας όλων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από τον αόρατο εχθρό, τον covid-19, της διατήρησης ζωντανής της ελπίδας για το μέλλον

• Να επιτραπεί η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση των ανηλίκων ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία και ενηλίκων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, συνοδευόμενων από έναν εκ των γονέων και νόμιμων κηδεμόνων τους, που έχουν αναλάβει την φροντίδα τους ή έναν/μία αδελφό/ή τους. Τα άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, βαριές και πολλαπλές Αναπηρίες έχουν αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες, απότοκες της αναπηρίας τους, αλλά και χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να σεβόμαστε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού ο αυστηρός κατ’ οίκον περιορισμός επιδεινώνει σημαντικά την, ήδη επιβαρυμένη, ψυχική και σωματική τους υγεία, γεγονός που μπορεί να προκύπτει είτε από λόγους αντίστασης στην αλλαγή του προγράμματός τους, είτε λόγω της εξαιρετικά δυσχερούς συμμόρφωσής τους με την νέα κατάσταση.

• Πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση όλων των εθελοντών αιμοδοτών εφόσον προσέρχονται κατά τις ώρες λειτουργίας της αιμοδοσίας, καθώς και λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας, όπως λειτουργία της αιμοδοσίας με τουλάχιστον 1-2 απογεύματα την εβδομάδα, ενίσχυση του προσωπικού της αιμοδοσίας κλπ.
• Να προβλεφθεί ρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία όρασης με Π.Α. 80% και άνω, να μπορούν να εξέλθουν από την κατοικία τους, χωρίς να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, εφόσον φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και σχετική απόφαση που πιστοποιεί την αναπηρία τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κινητά για να αποστέλλουν SMS, ή Η/Υ και γενικά υπηρεσίες του διαδικτύου, αλλά ούτε και να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση χειρόγραφα.
• Πρέπει να γίνει σαφές ότι, στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που επιβάλλεται να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι τους και να προστατευτεί τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους, ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Επίσης τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και άτομα με άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. Επίσης, δεν πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από τον εργαζόμενο θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.
• Πρόβλεψη παροχής υπότιτλων και διερμηνείας στη νοηματική στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ, στην καθημερινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «COVID-19: ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», που προβάλλεται στις 16:00, στα διαγγέλματα του Πρωθυπουργού και γενικά σε κάθε κυβερνητική ανακοίνωση για τον ιό.
• Ένταξη των ανασφάλιστων διαβητικών στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης για τη χορήγηση των αναλωσίμων τους από ιδιωτικά φαρμακεία, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους προς το νοσοκομείο.
• Λήψη μέτρων στήριξης και των τομέων της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας που εξυπηρετούν χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ανηλίκους και ηλικιωμένους: πρόσληψη 500 ατόμων όλων των ειδικοτήτων και παράταση των συμβάσεων των 340 επικουρικών που ήδη εργάζονται στα ΚΚΠ, έκτακτο δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και σε όλους τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας κλπ.

Επιστολή

 

Δωρεά Ιστών, Οργάνων
Λύρος Ξενοφών

Δικαιώματα Νεφροπαθών
Μονάδες Νεφρού
Πίνακας Τροφίμων

Ψυχολογική Στήριξης Νεφροπαθών
Τρίτη & Τετάρτη 19:00 – 20:00
κα. Στέλλα Μπάφα
6979054455