Σε απάντηση των παραπάνω επιστολών σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφόσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ
Αυτή είναι η απάντηση που έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και η Ε.Σ.Α.μεΑ από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας το ΙΚΑ, σε αίτημά τους που αφορούσε στη χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη.
Σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά στοιχεία τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης των ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη, με πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό. Απάντηση που στερείται επιστημονικότητας αλλά δεν στερείται ανηθικότητας και αναισχυντίας. Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις μία απάντηση η οποία εξευτελίζει την ίδια την αξία της ανθρώπινης ζωής. Για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της ελληνικής πολιτείας του 2010 ο ανθρώπινος πόνος και η ζωή μετριούνται μεταξύ αγοραίου κόστους και θεραπευτικού οφέλους. Η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας αφού έρχεται σε αντίθεση με:
τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους – αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές ένα σύστημα υγείας μπορεί να πετύχει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή των παρακάτω τριών μέτρων, α) ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, β) χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και γ) εκπαίδευσης του ασθενή.
τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών, επίσημων και αρμόδιων για το διαβητικό πόδι επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τους οποίους τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη έχουν ένδειξη και πρέπει να χορηγούνται στα άτομα με διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου για να μην κάνουν εξελκώσεις.
τις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας Διαβητικού Ποδιού προς τις κυβερνήσεις των χωρών.
τις αποφάσεις ασφαλιστικών φορέων άλλων χωρών, όπως π.χ. της Γερμανίας, οι οποίες εδώ και χρόνια βασίζουν την πολιτική και τις αποφάσεις τους σε οικονομοτεχνικά στοιχεία και προβαίνουν σε παροχές με βάση το κόστος και την αποτελεσματικότητα.
Πολύχρονος ο αγώνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να πείσει όλες τις προηγούμενες ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας ότι η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, (τα οποία δεν χορηγούνται από το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων), σε συνδυασμό με την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία Αθήνας Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας θα μπορούσαν να μειώσουν κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρουμε ότι η ίδια ολιγωρία επικρατεί και στο Υπουργείο Υγείας για την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Περιφέρεια όπου λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις το φαινόμενο του ακρωτηριασμών διαβητικού ποδιού.
Γιατί κωφεύει η πολιτεία; Δεν γνωρίζουν τα οικονομικά επιτελεία των εκάστοτε Κυβερνήσεων ότι οι ακρωτηριασμοί, που θα μπορούσαν στην πλειονότητά τους να είχαν αποφευχθεί, οδηγούν στην χορήγηση τεχνητών μελών και στην αύξηση των δαπανών για τη χορήγησή τους. Δεν γνωρίζουν ότι οι ακρωτηριασμοί οδηγούν στην αύξηση των αναπηρικών συντάξεων για τις οποίες τόσος θόρυβος γίνεται τώρα τελευταία, σε σημείο που όρος του ¨μνημονίου¨ είναι αυστηροποίηση των όρων χορήγησής τους και η δραστική μείωσή τους. Ουδείς δεν κερδίζει από αυτή την ιστορία παρά μόνο οι εταιρείες κατασκευής και πώλησης τεχνητών μελών.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μέσα από αυτό το Δελτίο Τύπου καλεί τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας, τη νέα Διοίκηση του Ι.Κ.Α. και όλων των ασφαλιστικών ταμείων να αλλάξουν την κακοδαιμονία και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που επικρατούν στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Τα ταμεία δεν αντέχουν πλέον αντιλήψεις που δοκιμάστηκαν επί τόσα χρόνια. Αντιλήψεις που χρεοκόπησαν το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας και εξαθλίωσαν τις ψυχές και τις ζωές συνανθρώπων μας. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενάντια σε γραφειοκρατικές και μικρολογιστικές λογικές. Οποιαδήποτε ολιγωρία και αγνόηση από μέρους όλων των αρμοδίων για ένα τεράστιο κοινωνικοοικονομικό ζήτημα όπως αυτό του διαβητικού ποδιού θα σημάνει ολοκληρωτική καταδίκη τους στις συνειδήσεις ενός εκατομμυρίων και πλέον ελλήνων πολιτών με σακχαρώδη διαβήτη.