Κορωνοϊός
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας για την χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας κατά της νόσου COVID-19. Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, εφόσον η αίτηση εγκριθεί, οι ασθενείς θα παραλαμβάνουν τη θεραπεία με παράδοση κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.
Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί για COVID-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:
• Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
• Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
• Χρόνια νεφρική νόσος, κ.α ….Παρακαλώ διαβάστε το υπόλοιπο Δελτίο και οδηγίες.
Αθήνα 10/01/2022
Α.Π. 2452
Προς
Υπουργό Υγείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ
Αναπληρώτρια Υπουργός κα ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η έξαρση της πανδημίας covid-19 και η επικράτηση της μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον οδήγησε στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού CO VID-19 στο σύνολο της Επικράτειας.
Με βάση την ΚΥΑ αρίθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 81558 ΦΕΚ 6290 29/12/2021, η είσοδος στις δομές υγείας γίνεται με rapid test ή PCR καθώς και με μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή FFP2.
Όπως γνωρίζετε οι νεφροπαθείς (υπό αιμοκάθαρση, υπό μεταμόσχευση, υπό περιτοναϊκή κάθαρση) υποχρεούνται να υποβάλλονται σε rapid test ή PCR το οποίο επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους κάθε φορά που επισκέπτονται τις Δομές υγείας Δημόσιες ή Ιδιωτικές.
Συγκεκριμένα οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς τρεις φόρες (3) την εβδομάδα επισκέπτονται την μονάδα αιμοκάθαρσης και χρειάζονται 3 rapid test ή PCR.
Οι μεταμοσχευμένοι που είναι σοβαρά ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς κάθε φορά στις τακτικές ή έκτακτες επισκέψεις τους στα εξωτερικά ιατρεία και τις μονάδες μεταμόσχευσης απαιτείται πριν να υποβάλλονται σε rapid test ή PCR. Το ίδιο ισχύει και για τους περιτοναϊκούς ασθενείς.
Η υποχρέωση αυτή των rapid test ή PCR δημιουργούν ένα δυσβάστακτο κόστος για τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό του νεφροπαθή το οποίο είναι αδύνατο να καλυφτεί.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.) καλεί το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει άμεσα την δωρεάν συνταγογράφηση των rapid test ή PCR των νεφροπαθών μέσω του Ε.Ο.Π.Π.Υ. μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και ισχύει σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες. Επίσης οι μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή FFP2 να διατίθενται σε λογικό αναγκαίο αριθμό από τα ιδιωτικά φαρμακεία με βάση τον ΑΜΚΑ του νεφροπαθούς.
Με την πεποίθηση του απόλυτα εύλογου, δίκαιου και επείγοντος χαρακτήρα του ανωτέρω αιτήματος μας, αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας.
Κοιν.: κ. Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της χώρας
Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ κα ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΠΟΑΙΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΑΤΑ
Ε.Σ.ΑμεΑ.
Σύλλογοι – Μέλη ΠΟΝ
Οι υπεύθυνοι της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας όλων των εμπλεκόμενων (ασθενών, προσωπικού, επισκεπτών κλπ) και ιδιαίτερα για συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
Διαλογή, αναγνώριση και απομόνωση ύποπτου κρούσματος με λοίμωξη COVID-19
Η έγκαιρη εντόπιση, διαλογή και απομόνωση ύποπτων περιστατικών για COVID-19 ΠΡΙΝ εισέλθουν στο χώρο της αιμοκάθαρσης είναι σημαντική έτσι ώστε να προληφθεί η έκθεση των υπόλοιπων ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών στον ιό COVID-19. Οι ασθενείς:
σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να ενημερώνουν πριν την άφιξή τους στη ΜΤΝ το προσωπικό, έτσι ώστε να έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία (π.χ. ο ασθενής να οδηγηθεί σε άλλο χώρο για εξέταση και λήψη δείγματος για COVID-19 αν κριθεί απαραίτητο) και να έχουν δοθεί οδηγίες για τον τρόπο μετακίνησής του (αποφυγή χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση μάσκας από τον οδηγό ή και συνοδό κλπ). καθημερινά θα πρέπει να φτάνουν στην είσοδο της ΜΤΝ ακολουθώντας μία σταθερή πορεία (με σήμανση/ διαγράμμιση) μέσω των διαδρόμων του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής. με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα θα πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα αμέσως με την είσοδό τους στους χώρους της ΜΤΝ (ιδανικά θα πρέπει να είναι ενήμεροι και να την φορούν από πριν) και να ενημερώνουν το προσωπικό για τα συμπτώματά τους.
Παράλληλα το προσωπικό θα πρέπει να ρωτά τον κάθε ασθενή για συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και να τον θερμομετρεί πριν εισέλθει στο κύριο χώρο της αιμοκάθαρσης.
Στο χώρο που θα γίνεται η εξέταση των ασθενών (screening) θα πρέπει: η απόσταση μεταξύ των ασθενών να είναι μεγαλύτερη του 1 μέτρου. Για την αποφυγή συγχρωτισμού οι ασθενείς που είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να περιμένουν στο αυτοκίνητό τους και να κληθούν τηλεφωνικά στο κινητό τους όταν έρθει η σειρά τους, για την εξέταση συμπτωμάτων. όλοι οι ασθενείς να φορούν απλή χειρουργική μάσκα αν είναι εφικτό (αλλιώς οπωσδήποτε οι ασθενείς με συμπτώματα) να υπάρχουν χαρτομάντιλα σε περίπτωση βήχα, καλάθια για την απόρριψή τους και αντισηπτικό για υγιεινή χεριών… Διαβάστε τη συνέχεια