ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

COVID-19 – ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Νέος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ

 

Kατηγορίες
Τα Νέα της Ε.Σ.Α.μ.ε.Α

Ψυχολογική Στήριξης Νεφροπαθών
Τρίτη & Τετάρτη 19:00 – 20:00
κα. Στέλλα Μπάφα
6979054455
Με την ευγενική υποστήριξη της GENESIS PHARMA

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
EUROBANK: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 0026.0279.69.0200837398
ΙΒΑΝ:  GR110
2602790000690200837398
——————————————————–
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 51 4110 5438 151
ΙΒΑΝ: GR75 0172 1410 0051 4110 5438 151

Μεταμόσχευση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 στην Θεσσαλονίκη διεξήχθη το 220 Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων.
Στο συνέδριο συμμετείχε ως ομιλητής η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κυρία Ελένη Σαμιωτάκη.
Η κυρία Σαμιωτάκη παρουσίασε το θέμα «Η ζωή μετά την μεταμόσχευση, νέα ποιότητα ζωής-προβλήματα και προκλήσεις».
Η συμμετοχή μας σε αυτό το σημαντικό συνέδριο αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση της υγείας και της έρευνας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Εκφράζουμε την ικανοποιησή μας προς τους οργανωτές του συνεδρίου για την ευκαιρία που μας παρέχουν να μοιραστούμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας με την επιστημονική κοινότητα.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 19/01/2024 στο περιθώριο του 22°υ Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της κυρίας Ελένης Σαμιωτάκη, μέλους Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ), με τον Υφυπουργό Υγείας κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους, στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υφυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Η κα Σαμιωτάκη και ο Διευθυντής της Α’ Νεφρολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Παντελής Σαραφίδης, εξέθεσαν στον κ. Υφυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του Α.Π.Θ., η οποία δέχεται τεράστιο φόρτο ασθενών με ποικίλες νεφρικές παθήσεις από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Υποστηρίζει όλες τις Κλινικές και Μονάδες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και παρακολουθεί τους ασθενείς με Μεταμόσχευση Νεφρού της Βορείου Ελλάδας για παθολογικά προβλήματα.
Του έθεσαν ζητήματα όπως οι συνθήκες νοσηλείας ασθενών στους θαλάμους και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Α’ Νεφρολογικής Κλινικής (ελλείψεις και παλαιότητα χώρων), η καθυστέρηση στην παραχώρηση κλινών για τις ανάγκες της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι μεγάλες καθυστερήσεις στα Χειρουργεία Μεταμόσχευσης Νεφρού από ζώντες δότες που προετοιμάζει η Α’ Νεφρολογική Κλινική λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, καθώς και η ακαταλληλότητα των χώρων αναμονής ασθενών υπό αιμοκάθαρση και με μεταμόσχευση νεφρού στα αντίστοιχα Τ.Ε.Ι. και στους χώρους αιμοληψίας, ζητώντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την επίλυσή τους.
Το ΔΣ της ΠΟΝ

Αακοίνωση ΠΟΝ

Το 2ο digital Transplant Masterclass, και συνολικά 3ο της σειράς των Masterclassesγια τις μεταμοσχεύσεις που διοργανώνονται από το 2022 από το Ίδρυμα Ωνάση, φέρνει στις οθόνες των υπολογιστών μας ένα ακόμα εκπαιδευτικό webinar. Επίκεντρο, αυτή τη φορά, το αξιοθαύμαστο ταξίδι της παιδιατρικής μεταμόσχευσης.

Ο Prof. Yuk Law, o Prof. Burkhard Tönshoff και ο Dr. Jean de Ville de Goyet, τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί διεθνούς εμβέλειας που έχουν ξεχωρίσει για την προσφορά και το έργο τους στον τομέα των παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων, έρχονται στο φετινό Transplant Masterclass για να μοιραστούν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους και να μας μιλήσουν για τον τομέα της μεταμόσχευσης και την αξία της δωρεάς οργάνων. Ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, αλλά για το οποίο δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ λίγα. Ιδιαίτερα όταν η μεταμόσχευση αφορά τα παιδιά.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην Εθνική Πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση για την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας και υλοποιείται υπό την επιστημονική αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά. Διαβάστε Περισσότερα

 

Μόνο αποτροπιασμό επιφέρει η είδηση ότι στη χώρα μας ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε μονάδα Μεταμόσχευσης!

 

Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του ανθρώπου που έχασε την ευκαιρία για ζωή και ποιος ξέρει αν θα του δοθεί ξανά αυτή η ευκαιρία…
• Η ΕΣΑμεΑ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για να αναζητηθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν!
• Ζητάμε να μάθουμε πόσες μεταμοσχεύσεις και για ποιο λόγο ακυρώνονται κάθε χρόνο, καθώς αυτό το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι το μοναδικό!
«Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειες μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας σε θάνατο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡΧΩ.
«Συγκεκριμένα, στις 30/6/22 ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο δεν μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”. Μάλιστα αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο».
Καταγγελία για αυτό το θέμα έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος : «Ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επειδή οι αναισθησιολόγοι δεν δουλεύουν σ/κ. Ο άτυχος ασθενής που θα έπαιρνε το μόσχευμα ποιος ξέρει αν θα έχει ξανά την ευκαιρία να παρατείνει τη ζωή του; Αλήθεια, το Υπ. Υγείας κοιμάται ήσυχο; (Ότι κοιμάται, κοιμάται. Δεν ξέρουμε αν κοιμάται ήσυχο)».
Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του μέσω της άμεσης πρόσληψης ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Μεταμόσχευσης, τις ΥΠΕ. και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πιο συγκεκριμένα για τις μεταμοσχεύσεις:
1. Άμεση νομοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό από το Ίδρυμα Ωνάση και εκπονήθηκε στο London School of Economics σε συνεργασία με το Imperial College London, από την ερευνητική ομάδα των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων κ. Ηλία Μόσιαλου και κ. Βασίλη Παπαλόη.
2. Στελέχωση των υποστελεχομένων μεταμοσχευτικών κέντρων με οργανικές θέσεις νέων γιατρών για την συνέχιση και ομαλή λειτουργία των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων. Η σημερινή υποστελέχωση θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω λόγω και της συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού έμπειρων χειρουργών Μεταμοσχευτών.

Δωρεά Ιστών, Οργάνων
Λύρος Ξενοφών

Δικαιώματα Νεφροπαθών
Μονάδες Νεφρού
Πίνακας Τροφίμων